Interview Questions

Ace Manual Testing Interview Questions for Freshers & Experienced8 min read

December 24, 2019 6 min read
manual testing interview questions

author:

Ace Manual Testing Interview Questions for Freshers & Experienced8 min read

Read­ing Time: 6 min­utes

Why Choose Manual Testing as a profession?

When­ev­er any appli­ca­tion is devel­oped by a pro­gram­mer, it is not direct­ly hand­ed over to the user. It goes through numer­ous pro­ce­dures before the user can use it. One of the main pro­ce­dures is test­ing. Many peo­ple think that test­ing is an easy job where­as, in real­i­ty, it is just the oppo­site. It takes a lot of effort to test a thou­sand lines of code writ­ten by the devel­op­er’s team.

And after test­ing the appli­ca­tion at every lev­el, it comes in the hands of the user. So in this blog, we will try and cov­er all the ques­tions that any tester may encounter when he/she sits for a man­u­al test­ing inter­view. But before div­ing into the man­u­al test­ing inter­view ques­tions, we must have some knowl­edge about test­ing so that crack­ing the inter­view becomes eas­i­er.

Relat­ed Post: Fre­quent­ly Asked C Inter­view Ques­tions by the Recruiters

Relat­ed Post: Top Data Struc­ture Inter­view Ques­tions & Answers | Get Start­ed

Basics to master before preparing for Manual Testing Interview Questions:

Software Testing And Its Types

Before prepar­ing for man­u­al test­ing inter­view ques­tions, it is impor­tant to have a strong base. So for that, let’s first learn about what is soft­ware test­ing and what are its types.

Software Testing:

Accord­ing to uni­ver­sal stan­dards, test­ing is a process that is used to check the accu­ra­cy and effi­cien­cy of the code using dif­fer­ent test­ing meth­ods.

Soft­ware Test­ing is basi­cal­ly of 2 types:

  1. Man­u­al Test­ing
  2. Auto­mat­ic Test­ing

Manual Testing:

Man­u­al test­ing, as the name sug­gests, it is a type of test­ing where all the test cas­es are test­ed man­u­al­ly by the test­ing team or a tester. In man­u­al test­ing, no automa­tion tools are used. This is the most prim­i­tive type of test­ing and is use­ful to make any appli­ca­tion bug-free. It can take a lot of time but the results are quite sat­is­fac­to­ry. A brief knowl­edge about man­u­al test­ing can increase the chance of clear­ing the man­u­al test­ing inter­view ques­tions for fresh­ers if you’re just start­ing out as a begin­ner in this field.

Tip: All the appli­ca­tions devel­oped by the devel­op­ers must be first man­u­al­ly test­ed before any auto­mat­ed tool is used.

Automation Testing:

Automa­tion Test­ing is gain­ing immense pop­u­lar­i­ty nowa­days. Well, the rea­son is quite obvi­ous. It does­n’t require a lot of time and is more easy to imple­ment than man­u­al test­ing. Automa­tion Test­ing is a process of test­ing a soft­ware appli­ca­tion using automa­tion tools (for exam­ple Sele­ni­um) to find out the glitch­es.

How­ev­er, we will not focus on automa­tion test­ing much because here we will pre­pare for man­u­al test­ing inter­view ques­tions for fresh­ers. So does it mean, there’s noth­ing for the expe­ri­ence to learn here? Well, this blog also cov­ers man­u­al test­ing inter­view ques­tions for expe­ri­enced. So, all the techies fas­ten your belt and get ready to learn cru­cial man­u­al test­ing inter­view ques­tions.

Why prepare for Manual Testing Interview Questions?

Now the ques­tion aris­es what is the key con­cept behind man­u­al test­ing?

Man­u­al test­ing aims at ensur­ing that the appli­ca­tion is bug-free and it is work­ing accord­ing to the user’s require­ment.

Man­u­al test­ing ensures that if an error occurs while test­ing, the report is there and then send to the devel­op­er’s team to make the changes.

Types Of Manual Testing- Necessity for Manual Testing Interview Questions:

Any techie who is going through man­u­al test­ing inter­view ques­tions for fresh­ers must know about the types of test­ings that are there in man­u­al test­ing.

For expe­ri­enced can­di­dates, they should also aim at brush­ing their knowl­edge before going through man­u­al test­ing inter­view ques­tions for expe­ri­enced. So when they work at the live project they won’t have to google triv­ial things. Plus this would save their time too.

So, let’s get straight into the man­u­al test­ing inter­view ques­tions for fresh­ers with­out any fur­ther ado.

Also, find the go-to blog for fresh­ers who are look­ing for career options in Engi­neer­ing Career.

Manual Testing Interview Questions For Freshers

1. What is the need for Software testing while developing any application?

Answer:

Man­u­al test­ing is one of the most impor­tant steps while devel­op­ing any soft­ware. Few rea­sons for the same are:

  1. Man­u­al test­ing ensures that the soft­ware will work accord­ing to the expec­ta­tions of the end-user.
  2. It helps in reduc­ing the cod­ing cycles by pin­point­ing the issues that might come at the pri­ma­ry stage of the devel­op­ment of any soft­ware.
  3. This ensures prop­er uti­liza­tion of resources in the pri­ma­ry stage of the Soft­ware Devel­op­ment Lifecycle(SDLC) and hence it helps in pre­vent­ing soft­ware glitch­es.
  4. This helps in bring­ing out the over­looked use cas­es and helps in mak­ing the soft­ware more user-friend­ly.
  5. It helps to ensure that when the soft­ware comes in the hands of the user, it has no bugs left in it.

2. When is the right time to start the testing process?

Answer:

In the water­fall mod­el, test­ing is always done in the last. But with the evo­lu­tion of SDLC Mod­els, test­ing is now car­ried out after every step. There­fore, there is no right time to start test­ing and nowa­days it is incor­po­rat­ed after every step so to avoid errors and meet the user’s require­ment.

3. What is the meaning of Quality Assurance in terms of Software testing?

Answer:

It is a process-ori­ent­ed approach that helps in ver­i­fy­ing that the SDLC method used is cor­rect and ensures that it is fol­low­ing the stan­dard pro­ce­dure. It may also bring some changes in the process too and hence it helps in the replace­ment of the weak prac­tices if there are any.

4. What is the meaning of Quality Control in terms of Software testing?

Answer:

It is a prod­uct-ori­ent­ed approach and keeps a check if the prod­uct is meet­ing all the spec­i­fi­ca­tions giv­en by the user. These spec­i­fi­ca­tions are a result of all the sur­veys and require­ments which are giv­en by the users. Like qual­i­ty assur­ance, this also results in cer­tain changes in the prod­uct. It com­pris­es of 2 types of test­ing and these are Func­tion­al test­ing and Non- func­tion­al test­ing.

5. What do you mean by test coverage in manual testing?

Answer:

In man­u­al test­ing, test cov­er­age is basi­cal­ly a qual­i­ty met­ric to cal­cu­late how many tests have been per­formed on a prod­uct so far. It fits in both func­tion­al as well as non-func­tion­al test­ing. Hence by using test cov­er­age, testers can add the miss­ing test cas­es and avoid errors.

6. What are the different types of testing?

Answer:

There are basi­cal­ly 6 types of test­ing:

  1. White Box Test­ing
  2. Sys­tem Test­ing
  3. Unit Test­ing
  4. White Box test­ing
  5. Inte­gra­tion Test­ing
  6. Accep­tance Test­ing

7. What does unit testing and integration testing mean in Manual testing?

Answer:

Unit test­ing, as the name sug­gests, it is the test­ing of indi­vid­ual mod­ule or com­po­nents. A lot of devel­op­ers pre­fer to do unit test­ing so to avoid errors that might seep into the code. But when it comes to inte­gra­tion test­ing, the testers do that to check if two or more units are work­ing togeth­er prop­er­ly or not.

These are some impor­tant ques­tions you should remem­ber while you sit down to pre­pare for your Man­u­al test­ing inter­view ques­tions for the fresh­er lev­el.

Manual testing interview questions for experienced

While you sit down to pre­pare for your Man­u­al test­ing inter­view ques­tions for the expe­ri­enced lev­el, you must remem­ber that with big posi­tions comes big respon­si­bil­i­ties.

Hence, prepar­ing for Man­u­al test­ing inter­view ques­tions for the expe­ri­ence might include some typ­i­cal codes and log­ics too which should be remem­bered before sit­ting in an inter­view.

1. Write the process for the creation of a Test Script.

Answer:

Step 1: You should first under­stand what is AUT

  • By read­ing the require­ment doc­u­ments thor­ough­ly, you can get a fair idea about AUT.
  • We can also try to under­stand this by refer­ring to a pre­vi­ous ver­sion of the appli­ca­tion or wire-frames or screen­shots.

Step 2: After ana­lyz­ing the require­ments, the tester can make a list of the areas in the appli­ca­tion that has to be test­ed first. Hence, with this analy­sis, we can iden­ti­fy the test require­ments  for the whole appli­ca­tion

Step 3: After the analy­sis is done, we focus on how to test them. And it requires you to write full-fledged steps about how to test a par­tic­u­lar fea­ture.

After fol­low­ing all the 3 steps, we are ready to test the appli­ca­tion.

2. What is White Box Testing in Manual Testing?

Answer:

White Box has dif­fer­ent names such as Clear Box, Glass Box, or Struc­tur­al Test­ing. It helps the tester to know about how the code is writ­ten, it also helps in find­ing any error that might have gone unno­ticed by the coder.

3. What is Black Box Testing in terms of Manual Testing?

Answer:

This man­u­al test­ing helps the tester can check the func­tion­al­i­ty of the code, that is if the code is work­ing prop­er­ly in accor­dance with the require­ment of the user.

4. In manual testing, what does a bug report consists of?

Answer:

  1. An ID that is unique to that report must be added.
  2. It should con­tain a Defect Descrip­tion to describe what the error is.
  3. Steps to Repro­duce should be added in the report, that pro­vides the minute details about the issue  :
  4. Module/section of the appli­ca­tion (if applic­a­ble)
  5. The sever­i­ty of the error should be added.
  6. Screen­shot
  7. Respon­si­ble QA

Wrapping up Manual Testing Interview Questions:

These are some of the impor­tant ques­tions that any­one who is sit­ting for the Man­u­al test­ing inter­view ques­tions for the expe­ri­enced lev­el should know. Obvi­ous­ly, just the Man­u­al test­ing inter­view ques­tions won’t help you grab a job, besides this, your atti­tude towards test­ing is also an impor­tant decid­ing fac­tor.

The last set of ques­tions aren’t just for the expe­ri­enced testers, it can be referred by the peo­ple look­ing to kick start their pro­fes­sion with test­ing.

She is a BTech graduate and loves to write blogs on Technical topics.